Nitty Gritty – en favorit i Stockholm

När man pratar om lyx i Stockholm så handlar det för det mesta om affärer som Svenskt Tenn och NK. De ligger centralt, på Östermalm och i City, och har funnits sedan Plura var ung och smal, ungefär. Jag gillar naturligtvis de här affärerna, vem gör inte det, men det är inte nån av dem som är min favorit i Stockholm. Faktum är att min favorit ligger på Södermalm. Bara det är lite förvånande, och det blir ännu mer förvånande när man tänker på var på Söder den ligger: vid Zinkensdamm, där det annars mest finns sunkiga pubar och biljardhallar.

Jag pratar om Nitty Gritty, som har funnits hur länge som helst. Först låg affären i Gamla Stan, sedan flyttade man till en större lokal på Södermalm, sedan expanderade man, öppnade flera affärer precis bredvid, drabbades av ekonomiska problem, fick stänga ner extrabutikerna och krympa, men man har hela tiden funnits kvar. Till glädje för alla modeoffer i huvudstaden, ska man väl säga.

Först med det senaste

Vad är då grejen med Nitty Gritty? Helt enkelt att de ofta är först med att ta in spännande märken i Sverige. Det är gänget på Krukmakargatan som har tagit märken som Stone Island och APC till Sverige. Idag vet ”alla” vad det här är för märken, och de finns att köpa på många ställen. DÅ har NG gått vidare, och tagit in nya märken. Nanamica är t.ex. det nya Stone Island. Andra märken som de har i butiken just nu är bl.a. Isabel Marant, Aspesi, palmer//harding och Harris Wharf. Förutom kläder säljer man också parfymer, väskor och doftljus.

Det är alltid inspirerande att gå in på Nitty Gritty, även om man inte köper något. De lyckas alltid hitta nya grejer. Det kan vara nya designers, eller extremt gamla, halvt bortglömda märken, som de ger en ny chans. Nu säljer de t.ex. färgglada ryggsäckar från ett företag i USA, som gjort likadana grejer sedan början av 80-talet.

Enda nackdelen är att om man hittar ett märke som man verkligen gillar på NG, så kan det vara borta nästa gång man kommer dit, eftersom de byter ut så mycket. Men vet man vad man gillar kan man ju köpa det på nätet istället. De skulle kanske tjäna mer pengar om de hade vissa grejer på lager hela tiden, men det är svårt att inte gilla en affär som aldrig slutar leta efter nya och spännande grejer.

I <3 Nitty Gritty