Skönhetsingrepp mer accepterat idag

Allt fler väljer att betala för skönhetsingrepp och branschen växer i raketfart. Samtidigt har det blivit mer accepterat att lägga pengar på sitt utseende vilket gör att fler och fler yngre väljer att haka på trenden.

Hudläkare, injektionssköterskor och plastikkirurger är som allra oftast fullbokade nuförtiden. Det är inte ofta en arbetsdag står tom utan några som helst behandlingar på schemat. Istället är det fullt upp varje arbetsdag vilket är ett resultat på det ökande intresset för skönhetsoperationer. Det är många som väljer att lägga pengar på sitt utseende, vilket också har blivit mer accepterat av samhället idag än för några år sedan. Det är inte längre skambelagt att vilja ändra lite på näsan eller läpparna, istället är det en trend att boka in en behandling.

Kliniker, som till exempel https://www.drtore.com/ känner av det ökande intresset för skönhetsingrepp som hårborttagning, botox och kärlborttagning. Samtidigt är det många i den yngre generationen som vill göra så kallade fillers som formar olika delar i ansiktet. Det kan till exempel handla om att forma om kinderna eller förstora läpparna. Som man skriver i en artikel på SVT är det många unga som väljer att förändra ansiktet just för att man har blivit mer kritisk till sitt utseende och även blivit influerad till behandlingarna via sociala medier. Många unga blir påverkade av omgivningen och vill följa trenderna som råder.

Detta leder till att skönhetsindustrin har blivit en miljonindustri som tros fortsätta växa med åren. En undersökning gjord av YouGov, vilken Metro skriver om i en artikel, visar att hela 33 procent av alla svenskar är öppna för att göra någon typ av skönhetsingrepp.

En delvis oreglerad bransch

Skönhetsindustrin är delvis oreglerad vilket har varit på tapeten sedan 2014. Då tog man fram ett förslag på hur skönhetsbranschen skulle kunna bli mer säker för konsumenten genom att införa regler och krav på hur behandlingarna ska utföras och av vem de får utföras. Genom att göra reglerna mer tydliga skulle man kunna få en bättre kontroll på aktiva verksamheter inom branschen och samtidigt ge konsumenten bättre möjligheter och rättigheter om någon behandling skulle gå fel.

Förslaget har handlat om att införa lag på att enbart legitimerade läkare får utföra kirurgiska ingrepp och legitimerade tandläkare, sjuksköterskor och läkare får utföra injektioner. Man ville med förlaget även sätta krav på kvaliteten av materialet som man använder vid behandlingar och även skapa ett register på verksamma företag som erbjuder denna typ av tjänster.

Utredning om ny lag läggs ner

Dock så har man nu valt att lägga ner den så kallade skönhetsutredningen, detta för att man inte kommer vidare. Förlagen som man har presenterat i utredningen har blivit kritiserade där man tycker att man definierar kroppsbehandlingar som konsumenttjänster. Man tycker istället att många kroppsbehandlingar klassas som hälso- eller sjukvård och tycker att de ska omfattas av det skydd som hälso- och sjukvårdslagen ger. Dock så blir det oklart hur lagen ska tillämpas vilket istället har lett till att man valt att lämna uppdraget till Socialstyrelsen som får ta förslaget och utredningen vidare.